• Ontspanningstherapie

  De ontspanningstherapie is gericht op de aanstaande moeder die last heeft van aanhoudende stress en/of spanningen.

  Het is onprettig als je tijdens de zwangerschap veel stress ervaart en je het gevoel hebt niet goed te kunnen ontspannen.

  De gevolgen van chronische stress tijdens de zwangerschap kunnen zijn: prikkelbaarheid, onrust, weinig energie, slecht slapen, snel buiten adem zijn, weinig van de zwangerschap kunnen genieten. Ook kunnen spanningsklachten ontstaan bijv. hoofdpijn, schouder- en nekklachten, hyperventilatie. Aanwezige zwangerschapsklachten zoals rug- en bekkenpijn kunnen verergeren onder invloed van spanning.

  Niet alleen voor jezelf kan het heel vervelend zijn, maar verhoogde spanning bij de moeder heeft ook een negatieve invloed op het ongeboren kindje.

  Als je veel stress hebt, dan maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon komt in je placenta terecht en beïnvloedt daar de ontwikkeling van je kind.  Zeker in de eerste 3 maanden van je zwangerschap, als alle belangrijke organen van je kind worden aangelegd, kan de invloed van cortisol groot zijn.

  Uit onderzoek onder duizenden kinderen is vast komen te staan dat bij de kinderen van moeders met aanhoudende stress het geboorte gewicht 159 gram lichter is dan bij kinderen van moeders zonder stress. Een laag geboorte gewicht kan voor veel ontwikkelingsproblemen zorgen.

  Ook is vast komen te staan dat een stressvolle leefstijl van de moeder vlak voor en in het begin van de zwangerschap een grotere kans geeft op een kindje met gedragsproblemen.

  Herken je bij jezelf de symptomen van verhoogde spanning? Wil je leren hoe je jezelf tot ontspanning kunt brengen en hoe je in het dagelijks leven meer ontspannen kan functioneren? Dan is ontspanningstherapie misschien iets voor jou.

  Tijdens de ontspanningstherapie leer je bewust te worden van de verhoogde lichaamsspanning en hoe je deze  zelf omlaag kan brengen. Hoe beter je kunt herkennen waar je spanning opbouwt,  hoe makkelijker het wordt om het ook weer los te laten.

  Het ontspannen leer je door middel van verschillende ontspanningstechnieken. Tijdens de behandeling zullen we praktisch oefenen waarna het de bedoeling is, dat je er zelf thuis mee aan de slag gaat.

  Het beste wat jij voor je kindje kan doen is zorgen dat je zelf zoveel mogelijk in balans bent.

 • Zwangerschapsmassage

 • Zwangerschapsbegeleiding

 • Ontspanningstherapie